En İyi 50 DJ Premier Prodüksiyonu

Yayınlandı: Mart 17, 2013 / Listeler
Etiketler:, , , , , , ,

 

Selamlar, 1.5 ayı aşkın bir sürenin ardından tekrar beraberiz. Bu kez hip-hop dünyasının duayenlerinden DJ Premier’in en iyi prodüksiyonlarının geri sayımıyla karşınıza çıkmış bulunuyorum.

Hip-hop’la ilgili biriyseniz DJ Premier’in ne denli büyük bir isim olduğunu herhalde biliyorsunuzdur. O yüzden kendisini tanıtma ihtiyacı hissetmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim; ben şahsen DJ Premier’in (Pete Rock ile beraber) tüm zamanlarda en iyi hip-hop prodüktörü olduğunu düşünüyorum. Böyle düşünmemi sağlayan şeyler;
-Kendisine ait olan Premo sound’ı,
-Asla vazgeçmediği boom-bap,
-Kaliteli bassline seçimleri,
-Kullandığı dahice sözlü sample’lar (vokal sample’ı da diyebiliriz),
-Muhteşem scratch’leri,
-Ve de en önemlisi en sıradan isimle bile çalışırken kaliteden ödün vermeyip daima en iyisini vermeye çalışması.

Premier’in prodüksiyon geçmişine şöyle bir bakarsak yaptığı prodüksiyonların daha ilk zamanlarından beri oldukça kaliteli olduğunu, 90’ların ortasında kendi sound’ını artık yakaladığını ve diğer prodüktörlerden tek tek sıyrılmaya başladığını görüyoruz. 90’ların sonuna doğru prodüksiyonları hiç durmadan hep gelişti. 2000’li yıllarda ise -genel olarak- kalitesi eskisinden bile daha iyi hâle geldi. Premo’yu özel kılan şeylerden biri de işte bu, sürekli kendisini geliştirmesi. Birçok prodüktör gibi yerinde saymadı (bkz. Dr. Dre), hep elindekilerinin en iyisini verdi.

Gang Starr’ın yarısı olan DJ Premier’in (diğer yarısı Guru’ydu, huzur içinde yatsın) prodüksiyon geçmişini isterseniz birazcık daha elimden geldiğince açmaya çalışayım (tabi ki kariyerinin başları için Gang Starr albümleri üzerinden gitmem gerekiyor):
-1980’lerin sonları; Gang Starr’ın jazz rap’le özdeşleştiği old school dönemi, (“Jazz Music”, “Words I Manifest” ve o dönemde çok tanınmalarını sağlayan “Jazz Thing” adlı parçalar Gang Starr’ın üzerinde böyle bir kimliğin yapışmasına neden olmuştu.)
-1991’de; Premier prodüksiyonlarını biraz daha klasik hip-hop’a yönlendirdi ama hâlâ jazz esintileri yer yer görülüyordu (Step In the Arena dönemi)
-1992’de Daily Operation albümünde açıkça görülüyordu ki prodüksiyon kalitesini 1 adım daha ileri taşımıştı Premier. (Partneri Guru da kapasitesini her zamankinden daha iyi seviyelere getirmişti. Gerçi Step In the Arena’da da çok iyiydi)
-1994’te Hard to Earn albümünde artık Premier kendi sound’ını bulmuştu, hip-hop dünyasına çok önemli parçalar armağan edebilecek konuma getirmişti kendisini
-1994-1998 aralığında kendisini sürekli olarak geliştirdi, imkanların o dönemler artmasıyla Premo’nun da prodüksiyonları modernleşmeye başlamıştı. Premier yeni döneme müthiş bir uyum sağlamıştı. Moment of Truth da bu dönemde geldi, prodüksiyon açısından muazzam bir seviyedeydi.
-2000’lerin başlarına kadar olan sürede Premo prodüksiyonlarını geliştirmeye devam etti. 2003’te daha da modernleşmiş The Ownerz albümü çıktı. (O albüm de 2000’li yılların -özellikle prodüksiyon bazında- en muhteşem hip-hop albümlerinden biridir.)
-2000’lerin ortasından günümüze kadar olan dönemde hiç durmadı ve prodüksiyonlarını en üst düzeyde hep devam ettirdi. Yeni yeni yetenekli isimlere prodüksiyonlarıyla destek verdi ve bugün hâlâ 1. sınıf kalitede prodüksiyon yapmaya devam ediyor (özellikle de underground’takilere, yeni çıkan büyük yeteneklere ve hip-hop’ın efsaneleşmiş isimlerine).

Hip-hop dünyasının yıllardır bildiği bir şey var, dinlediğinizde hemen kendini belli eden Premo sound’ı… Hatta bununla ilgili 90’ların ortasından beri klişeleşmiş bir söz vardır; “Do the Premier thing!”

Listeye geçmeden önce birkaç şey belirtmek istiyorum. Bu tamamen benim gözlemlerim ve birikimime dayanarak hazırladığm bir listedir. Sıralamayı yaparken kesinlikle şarkıların büyüklüğüne veya liriklerine bakarak almadım, tamamen prodüksiyonların kalitelerine, potansiyellerine ve üzerine rap yapacak olan MC için hazırlanan ortama bakarak aldım. “Bu şarkı nasıl listede olmaz”, “bu nasıl bu kadar geride olabilir” gibi şeyler demenizi istemiyorum, baştan uyarayım. Bunun haricinde sizin için iyi bir haberim var; bu kez sizin için ilk 50’nin (+listeye girmeyi kaçıran ilk 25 parçanın) youtube linklerini de yazı içinde paylaştım, bulabildiğim en iyi ses kalitesine sahip olanları koymaya çalıştım. Size tavsiyem linklerini paylaştığım her parçayı (en azından dinlemeye karar verdiklerinizi) sonuna kadar dinleyin. Ayrıca, kafanızı yukarıdan aşağı sallayarak dinlemeyi unutmayın, Premo prodüksiyonları öyle dinlenir çünkü. Neyse bu kadar yeter, haydi artık geçelim geri sayıma!

 

 

 

50. Gang Starr – Take It Personal
Albüm: Daily Operation
Yıl: 1992
DİNLE

1990’ların ortasında DJ Premier’in kendi sound’ını yakalamasında başrolü oynayan parçalardan biridir “Take It Personal”. Daily Operation albümünde hem Premier, hem de Guru seviyeyi 1 adım öteye taşıdılar, o albümün de en baba parçalarından biri buydu. Belki bazılarınız için fazla “old school” gelecek ama emin olun Gang Starr hayranları bu şarkının Premo ve Guru için ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bilir. Benim de listeye almam -son sırada da olsa- kaçınılmazdı.

 

 

49. The Notorious B.I.G. – Kick In the Door
Albüm: Life After Death
Yıl: 1997
DİNLE (Şarkı 1:14’te başlıyor, öncesinde parçanın intro’su var)

Bu parçanın ilginç bir hikayesi var. DJ Premier’in söylediklerine göre, Premier bu şarkının beat’ini yapıp bizzat Diddy’e (o zamanki adıyla Puffy’e) vermiş. Diddy ise daha sonra beat’i dinleyip hiç beğenmemiş, telefonda Premier’e yeni beat yapması gerektiğini, yaptığı beat’in iyi olmadığını söylemiş (kafası iyiydi herhalde). Premier yenisini yapmaya hazırlandığı sıralarda Biggie (The Notorious B.I.G.) beat’i duyuyor ve derhal Premier’i arıyor. Beat’i değiştirmemesini, aynen kullanmak istediğini söylüyor. İlk fırsatta bu beat’in üzerine rap’ini yapıyor. Sonuç, müthiş. Beat, Biggie’nin performansını arttırırken, diğer yandan Diddy’nin de mor olmasını sağlamıştır. Diddy de daha sonradan durumu kabullenmiştir zaten.

 

 

48. Termanology – So Amazing
Albüm: Politics As Usual
Yıl: 2008
DİNLE

Yeni dönemin yetenekli isimlerinden Termanology, Premier’in de bizzat destek verdiği bir isim. Kendisi için birkaç adet beat yaptı ve bence en iyisi buydu. Bir Premo klasiği olan scratch’ler eşliğinde hip-hop parçalarından alınan sözlü sample’lar (+ boom bap) bu parçada başı çekiyor. Aslında Premier prodüksiyonlu parçaları arasında Term’ün en geride kalan performansı bu şarkıdaki performansıydı (“Watch How It Go Down” performansının en iyi olduğu şarkıydı, “How We Rock”ta da gayet iyiydi, dinlemediyeniz her 2’sini de tavsiye ederim) ama sonuçta prodüksiyon 10 üzerinden 10’u rahat hakediyor.

 

 

47. Gang Starr – Execution of a Chump (No More Mr. Nice Guy, Pt. II)
Albüm: Step In the Arena
Yıl: 1991
DİNLE

Ben bu şarkının en ‘underrated’ kalmış eski Gang Starr parçalarından birisi olduğunu düşünüyorum. Prodüksiyon bana kalırsa Step In the Arena albümünün en iyisiydi. Dinleyince ne kadar kaliteli olduğunu görüp bana hak vereceksiniz.

 

 

46. Ludacris – MVP
Albüm: Theater of the Mind
Yıl: 2008
DİNLE

Sert drum ve bol bol scratch prodüksiyonun göze çarpan özellikleri. Premo yanında her zaman olduğu gibi Ludacris için de 1. sınıf kaliteyi getiriyor. Ludacris de bu güçlü prodüksiyonu boşa çıkarmıyor ve çok sağlam, lirikal bir iş çıkarıyor. Ludacris için ne söylerseniz söyleyin, adam istediğinde harikalar yaratabiliyor. Bu da onun kanıtı işte.

 

 

45. The Notorious B.I.G. – Ten Crack Commandments
Albüm: Life After Death
Yıl: 1997
DİNLE

Premo’nun Biggie için yaptığı prodüksiyonlar arasında en monoton olanı olsa da bu şarkının prodüksiyonunun sihirli bir havası var. Sabaha kadar çalsa böyle bir prodüksiyonun üzerinde Biggie’yi dinleyebilirim. Şarkının başında farkedeceğiniz Chuck D sample’ı da şarkı konseptine cuk diye oturuveriyor. Freestyle yapmaya da çok müsait bir prodüksiyon bu ayrıca, o açıdan da bakılabilir.

 

 

44. Big L – The Enemy (featuring Fat Joe)
Albüm: The Big Picture
Yıl: 2000
DİNLE

Hip-hop dünyasının erkenden kaybettiği en büyük yeteneklerden biri Big L’di. Daha vereceği çok büyük klasikler vardı. Ne yazık ki sadece 2 albüm armağan edebildi bizlere. Üstelik onlardan biri de posthumous (öldükten sonra başkaları tarafından çıkarılan) albümdü. The Big Picture adını taşıyan albümde çok önemli isimler görev aldı. DJ Premier, Pete Rock, Showbiz, Lord Finesse gibi isimler prodüksiyonlarıyla, Big Daddy Kane, Kool G Rap, Guru, O.C. gibi isimler de rap’leriyle katkıda bulundular. O albümdeki Premo prodüksiyonlarından biri de “The Enemy”dir. Bu şarkının da sihirliymiş gibi duran bir prodüksiyonu var, sanki Harlem sokaklarında yürüyormuşsunuz gibi hissettiriyor.

 

 

43. D.I.T.C. – Thick (Blast In the Hood)
Albüm: Worldwide
Yıl: 2000
DİNLE

Offf… Yıllardır dinliyorum ve hiç sıkılmadım. Böylesine kaliteli ve melodik bir prodüksiyon üzerinde D.I.T.C. (Diggin’ In the Crates Crew) elemanlarından Big L, O.C. ve A.G. gibi lirikal seviyeleri en üst seviyede olan adamları dinlemek paha biçilemez!

 

 

42. Afu-Ra – Mic Stance
Albüm: Body of the Life Force
Yıl: 2000
DİNLE

Gang Starr Foundation’ın MC’lerinden Afu-Ra’nın DJ Premier imzalı birkaç adet şarkısı var ve bence prodüksiyon bazında içlerinden en iyisi “Mic Stance” (buna en çok yaklaşabilen diğer 2 prodüksiyon da “Equality” ve tabi ki kariyerinin en iyi bilinen şarkısı “Defeat”). “Mic Stance”, daha introsunda bile kendisini belli ediyor zaten, dinleyince anlayacaksınız.

 

 

41. M.O.P. – On the Front Line
Albüm: Warriorz
Yıl: 2000
DİNLE

Aman tanrım, bu nasıl bir enerjidir! Tam da hardcore hip-hop’ın en iyilerinden M.O.P.’nin isteyeceği prodüksiyon! Premo’ya aslında biraz ters sayılır bu kadar sert prodüksiyonlar ama söz konusu hip-hop’ın en öfkeli ikilisi olunca işler değişiyor. Çok karanlık, sert, enerjik ve her zamankinden daha öfkeli…

 

 

40. Nas – Memory Lane (Sittin’ In da Park)
Albüm: Illmatic
Yıl: 1994
DİNLE

Premier ile Nas’ın arasında özel bir bağ olduğunu düşünüyorum ben. İkili bir araya geldiğinde birbirlerinin zaten çok üst düzey olan kalitelerini bir adım daha öteye taşıyor. Bugüne dek Premo’nun Nas için yaptığı 1 tane bile mükemmelin altında prodüksiyona rastlamadım. Bu şarkının prodüksiyonu da çok kaliteli, son derece rahatlatıcı ve melodik. Ayrıca, Nas’ın kelimelerle resim yapma işini bitirmesinin ardından Premo etkileyici scratch’leriyle devreye giriyor ve şarkıyı en kaliteli şekilde bitiriyor.

 

 

39. Gang Starr – Above the Clouds (featuring Inspectah Deck)
Albüm: Moment of Truth
Yıl: 1998
DİNLE

Ben şahsen Moment of Truth’un -prodüksiyon bazında- en iyi Gang Starr albümü olduğunu düşünüyorum. Prodüksiyonların hepsi de olağanüstü seviyede. Bunu kanıtlar nitelikteki parçalardan biri de “Above the Clouds”. Premo’dan yine çok epik bir sound. Guru performansı çok iyi ama Wu-Tang Clan’den Inspectah Deck’in şarkıya yaptığı katkı gerçekten çok büyük.

 

 

38. Jeru the Damaja – Ain’t the Devil Happy
Albüm: The Sun Rises In the East
Yıl: 1994
DİNLE

Gang Starr Foundation’dan çıkan ilk albümdü The Sun Rises In the East. Bugün şöyle bir geriye baktığımızda görüyoruz ki bu albüm tam bir klasikti. Bu şarkı da bence Premo’nun Jeru için yaptığı en baba prodüksiyondu (“Come Clean”i de unutmayalım). Şarkının ismine çok yakışan, şeytanî bir prodüksiyonu var. Kahkaha sample’ı da (o sample Wu-Tang Clan’den RZA’ya ait) şeytanın hâlinden memnun olduğunu simgeliyor. Tabi günümüzdeki piyasayı düşünürsek daha da mutlu olduğunu söyleyebiliriz. Jeru the Damaja belki kimilerine fazla vaizci, fazla nasihatçi gibi gelebilir ama ben hip-hop’ın Jeru gibi adamlara da fazlasıyla ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hele şimdi böyle adamlara eskisinden de çok ihtiyacımız var.

 

 

37. Gang Starr – Code of the Streets
Albüm: Hard to Earn
Yıl: 1994
DİNLE

Hard to Earn, Premier’in prodüksiyonlarını bir adım öteye taşıdığı albümdü ve o albümün içerisinde bunu en iyi gösteren parçalardan biri de Gang Starr klasiklerinden “Code of the Streets”ti. Guru’nun anlatmak istediklerini anlatabilmesi için en güzel ortam sağlanmıştı.

 

 

36. O.C. – My World
Albüm: Jewelz
Yıl: 1997
DİNLE

D.I.T.C.’nin Brooklyn temsilcisi O.C.’nin Jewelz albümünde 4 adet Premo prodüksiyonu var (diğerleri “War Games”, “Win the G” ve “M.U.G.”) ve içlerinde en iyisi açık ara “My World”. Bu ne epik bir parçadır be kardeşim! İlk andan son saniyeye kadar bildiğin epiklik akıyor parçadan. Hem şarkı olarak, hem de tek başına prodüksiyon olarak bakarsak ortada cidden muazzam bir iş var.

 

 

35. Gang Starr – Got U
Albüm: No More Mr. Nice Guy
Yıl: 1989
DİNLE

Gang Starr’ın ‘old school’ döneminin -prodüksiyon bazında- bir sonraki dönemine oranla 1 adım geride olduğu söylenebilir. Ama o zamanlarda da çok üst düzey işleri vardı Premo’nun. Bunlardan en belirginlerinden biri de coşkunun tavan yaptığı, insanı kıpır kıpır eden “Got U” prodüksiyonudur. 3 adet James Brown sample’ı parçayı alabildiğine ‘funky’ hâle getiriyor.

 

 

34. Royce Da 5’9″ – Second Place
Albüm: Success Is Certain
Yıl: 2011
DİNLE

Tıpkı Nas’la olduğu gibi Royce Da 5’9″la da özel bir bağı olabilir Premo’nun. Aralarındaki uyum (Guru ile olan kadar olmasa da) inkar edilemez. Royce, Premo beatlerinin hakkını her defasında veriyor. “Second Place” de Premo’dan aldığı son prodüksiyondu ve yine çok kaliteliydi. Özellikle nakarattaki sample’lara hastayım.

 

 

33. Reks – 25th Hour
Albüm: R.E.K.S. (Rhythmatic Eternal King Supreme)
Yıl: 2011
DİNLE

DJ Premier’in bizzat destek verdiği isimlerden biri de hip-hop’ın son yıllardaki en yetenekli isimlerinden Reks. Durdurulmaz bir flowu var Reks’in. Bu şarkıda da Premo’nun kendisi için yaptığı kaliteli prodüksiyon (bassline’ı sağolsun) üzerinde hiç hayal kırıklığı yaratmıyor ve oldukça sağlam bir iş çıkarıyor.

 

 

32. Gang Starr – Moment of Truth
Albüm: Moment of Truth
Yıl: 1998
DİNLE

Her dinlediğimde beni duygulandıran, derinden etkileyen Gang Starr şarkısı… Böyle hüzünlü bir prodüksiyonun üzerinde Guru’nun sesi ve içten lirikleri muhteşem sonuç veriyor gerçekten. İnsanın tüylerini diken diken ediyor. Muhtemelen şimdiye dek yapılmış en müthiş hip-hop parçalarından biri ve öyle kalmaya da devam edecek…

 

 

31. Group Home – Livin’ Proof
Albüm: Livin’ Proof
Yıl: 1995
DİNLE

Gang Starr Foundation’dan çıkan duo Group Home’un en popüler parçasıydı ve Premo sağolsun tam bir ‘anthem’ havasına sahipti. Müthiş bassline’ından tutun da, drum’lara, sample’lara, scratch’lere kadar her şey çok iyiydi. Aslında ben Group Home’un her 2 yarısının da (Lil’ Dap ve Malachi the Nutcracker) Gang Starr Foundation içerisinde yer almış en zayıf 2 üye olduğunu düşünüyorum ama bu parçada onların da performansı gayet iyiydi.

 

 

30. Big L – Platinum Plus (featuring Big Daddy Kane)
Albüm: The Big Picture
Yıl: 2000
DİNLE

The Big Picture’daki en iyi prodüksiyon olduğunu düşünüyorum. Big L ve Big Daddy Kane için bomba gibi bir arka plan yaratmış Premo. Aslında bu prodüksiyonda Big L’in daha iyi bir verse’ünün kullanılmasını tercih ederdim ben, çünkü Big Daddy Kane’in verse’ü fazla iyi (albüm yapmayı bıraktığından bu yana en iyi verse’lerinden biri diyebilirim).

 

 

29. Reks – Say Goodnight
Albüm: Grey Hairs
Yıl: 2008
DİNLE

“Say Goodnight”ın prodüksiyonu, Premo’nun Reks için yaptığı ilk işti. Bassline’ı ve scratchlerinin sağlamlığı bir yana, nakarattaki hip-hop parçalarından alınan sample’lar (Big Pun, Rakim, Xzibit gibi isimlerden 1’er satır alınmış) şimdiye dek duyduğum en iyilerindendi. Reks de prodüksiyonu çok iyi değerlendirmişti.

 

 

28. Torae – For the Record
Albüm: For the Record
Yıl: 2011
DİNLE

Yine Premier’in son dönem prodüksiyonlarından biri daha. Into’sundan sonuna kadar muhteşem bir beat, scratch’ler, sample’lar yine harika. Yeni dönemin yetenekli temsilcilerinden bir başkası da kendisinden sağlam işler beklediğim Torae. Bu süper prodüksiyonda kalitesini herkese gösterip kendisine iyi bir hayran kitlesi edinmişti. Bu tip prodüksiyonlarda kendisini daha çok dinlemek isterim ben şahsen.

 

 

27. Nas – I Gave You Power
Albüm: It Was Written
Yıl: 1996
DİNLE

Nas, artık can almaktan yorulmuş bir tabancanın yerine kendisini koyarak hikayesini anlatıyor. Ve Premo da bu hikayenin anlatımı için kusursuz bir ortam sağlıyor. Daha intro’sundan bile prodüksiyonun çok iyi olacağını anlıyorsunuz zaten.

 

 

26. Jadakiss – None of Y’all Betta (featuring Styles P, Sheek Louch)
Albüm: Kiss tha Game Goodbye
Yıl: 2001
DİNLE

Premo’dan her zaman olduğu gibi yine etkileyici bir prodüksiyon ve Jadakiss, Styles P, Sheek Louch 3’lüsünden sağlam performanslar. Ben şahsen Premier’in The LOX elemanları için daha çok prodüksiyon yapmış olmasını isterdim, çünkü bu adamların tarzlarının Premier sound’ına çok yakıştığını düşünüyorum. Umarım ileride tekrar ortak çalışmaları olur.

 

 

25. Gang Starr – Capture (Militia, Pt. III) (featuring Big Shug, Freddie Foxxx)
Albüm: The Ownerz
Yıl: 2003
DİNLE

Militia serisi zaten çok kaliteli bir seri ve her 3 parçayı da herkese tavsiye ediyorum. Bu şarkı serinin sonucusuydu ve Capture ön adıyla The Ownerz albümünde yer almıştı. Serinin ilk parçasının karanlık havaya sahip remake’i gibi düşünebiliriz bu şarkıyı. İlk parça gündüz versiyonuysa, bu da onun gece versiyonu…

 

 

24. Fat Joe – That White
Albüm: The Elephant In the Room
Yıl: 2008
DİNLE

Bu şarkının prodüksiyonu epiklikten ölecek! Fat Joe için şimdiye dek birkaç adet beat yaptı Premo ve aralarında en moderni ve (bence) en iyisi bu şarkının beat’iydi. Fat Joe böyle bir prodüksiyon üzerinde daha iyi bir iş çıkarabilirdi ama olsun, en azından mainstream şarkılarındaki gibi kötü değil (The Elephant In the Room albümü de en kötü Fat Joe albümlerinden biri kesinlikle, o açıdan bu şarkı albümün incisi sayılır bir anlamda).

 

 

23. Nas – Come Get Me
Albüm: Nastradamus
Yıl: 1999
DİNLE

Nastradamus belki de Nas’ın kariyerindeki en geride kalan albümüydü ama o albümün de müthiş birkaç parçası vardı ve onlardan biri de “Come Get Me”ydi. Nas ve Premo ortak iş yaptığında o işin kötü olma şansı yok, bu parça 1999 senesinde onu kanıtlar nitelikteydi.

 

 

22. The LOX – Recognize
Albüm: We Are the Streets
Yıl: 2000
DİNLE

Premier’in The LOX için yaptığı ilk prodüksiyondu ve grubun her 3 elemanı da teker teker çok iyi iş çıkarmıştı. “Recognize”, “None of Y’all Betta” gibi karanlık bir havaya sahip değil ama %100 hip-hop kokuyor.

 

 

21. Rakim – When I B on tha Mic
Albüm: The Master
Yıl: 1999
DİNLE

The God MC Rakim aslında Eric B. ile yollarını ayırdıktan sonra biraz düşüşe geçti, solo kariyeri Eric B. ile olan dönemdeki kadar parlak olmadı. Ama yine de kaliteli 2 adet solo albüm çıkardı 2000’li yılların öncesinde. Bu şarkı da o dönemin en iyi parçalarından biriydi. Premier’le yaptığı 4 parça içerisinde de en iyi prodüksiyona sahip olanı buydu. Üst düzey lirikler, kaliteli prodüksiyon; hip-hop nâmına her şey vardı bu şarkıda.

 

 

20. Gang Starr – The Militia (featuring Big Shug, Freddie Foxxx)
Albüm: Moment of Truth
Yıl: 1998
DİNLE

Gang Starr’ın en kaliteli prodüksiyonlarından birisi bu ve hiç eskimiyor. Performanslar da çok iyi, özellikle son verse’teki Freddie Foxxx lirikleri ve enerjisiyle harikalar yaratmış.

 

 

19. KRS-One – MC’s Act Like They Don’t Know
Albüm: KRS-One
Yıl: 1995
DİNLE

Hip-hop’ın öğretmeni KRS-One bugüne dek albümlerinde 9 adet Premier prodüksiyonuna yer verdi. Onların en iyilerinden biri de bu parçanın prodüksiyonudur kesinlikle. Kaliteli bassline, boom-bap ve ekstra çan seslerinin kombinasyonu sizde bir harekete geçme hissi uyandırır.

 

 

18. AZ – The Come Up
Albüm: A.W.O.L.
Yıl: 2005
DİNLE

Gelmiş geçmiş en ‘underrated’ MC’lerden biri olan AZ de Premier’le çalışan isimlerden. 2 parça için bir araya geldiler ve her 2’si de hakikaten muhteşem oldu. “The Come Up” adlı parçası çok huzur verici bir sound’a sahip ve Premo’nun bu tip prodüksiyonları arasında başı çekiyor.

 

 

17. Jay-Z – So Ghetto
Albüm: Vol. 3… Life and Times of S. Carter
Yıl: 1999
DİNLE

Jay-Z de Premier’le birkaç defa bir araya geldi ve hep çok kaliteli prodüksiyonlarla istediğini aldı. Bu şarkının prodüksiyonu da bence Premo’nun Jay-Z’ye yaptığı en iyi 3 prodüksiyondan biridir. Baştaki introdan şarkının sonuna kadar hep kalite akıyor.

 

 

16. Pitch Black – It’ All Real
Albüm: Pitch Black Law
Yıl: 2004
DİNLE

Muhteşem bir prodüksiyon! Yanarım yanarım böyle bir beat’in Pitch Black grubuna verildiğine yanarım. Çünkü en iyi anlarında bile hâlâ sıradan liriklere sahip bir gruptu Pitch Black. Bu şarkıya bakmayın siz (performansları fena değildi çünkü), albümleri cidden büyük hayal kırıklığıydı. Şöyle bir geriye baktığımızda görüyoruz ki bu elemanlar bugün tek şarkıyla parlayıp kaybolan yüzlerce rapper/duo/grup arasında yerini çoktan almış.

 

 

15. Nas – 2nd Childhood
Albüm: Stillmatic
Yıl: 2001
DİNLE

Stillmatic (Illmatic’in ardında) Nas’ın en baba albümlerinden biridir. Sadece kaliteli bir albüm yapmakla kalmamıştı, o albümle tekrar özüne de dönmüştü Nas. O albümde yer alan parçalar arasında en çok hip-hop kokan şarkılardan biri de “2nd Childhood” adlı parçasıdır. Premo etkisini, şahane sample’lar ve bassline’ından anlayabilirsiniz.

 

 

14. KRS-One – Higher Level
Albüm: Return of the Boom Bap
Yıl: 1993
DİNLE

Bana göre Premo’nun KRS-One için yaptığı en harika prodüksiyon -basit gibi görünen yapısına rağmen- budur. Sakindir, çok rahatlatıcıdır. KRS-One’ın insanlara birşeyler öğretmek için istediği o ortam layıkıyla yaratılmıştır. Prodüksiyon öyle güzel ki KRS-One da 1.5 dakikayı aşkın bir süre boyunca rap yapmayıp sizden prodüksiyona kulak vermenizi istiyor, siz de hissedebilesiniz diye.

 

 

13. Common – The 6th Sense
Albüm: Like Water For Chocolate
Yıl: 2000
DİNLE

Tüylerimi diken diken eden müthiş bir parça “The 6th Sense”. Premo’nun piyano sample’lı kusursuz prodüksiyonu üzerinde Common’ın sözleri (+ karizmatik sesi), Bilal’in nakarattaki eşsiz yorumu… Her şey kusursuz…

 

 

12. Jay-Z – D’Evils
Albüm: Reasonable Doubt
Yıl: 1996
DİNLE

Jay-Z’nin klasik albümü Reasonable Doubt’ta 3 adet Premier prodüksiyonlu parça var. Bunların içerisinde en iyisinin D’Evils olduğunu düşünüyorum. Piyano sample’lı bir boom-bap prodüksiyonu bu da. Bizzat Jay-Z tarafından seçilen 2 adet sözlü sample da (Snoop Dogg – Murder Was the Case ve Prodigy’nin LL Cool J – I Shot Ya parçasından alınmış birer satırı) parçadaki istenen o şeytanî ortamı sağlıyor.

 

 

11. AZ – The Format
Albüm: The Format
Yıl: 2006
DİNLE

Premier’in AZ için yaptığı 2. prodüksiyon ve bu kez rahatlatıcı değil, tam tersi insanı harekete geçiren tipte. Müthiş bir havası var parçanın, bomba gibi. Eğer 2000’lerin sonrasında şekillenen hip-hop piyasası gerçekten hakedene hakettiğini verseydi bu parça gerçek bir ‘anthem’a dönüşmüştü, hit olmuştu ve şimdiye klasik olarak kabul görüyordu. Ama yapacak bir şey yok, biz (gerçek hip-hop dinleyicileri) azınlık olarak böyle işlerin değerini bilelim en azından.

 

 

10. Gang Starr – Full Clip
Albüm: Full Clip: A Decade of Gang Starr
Yıl: 1999
DİNLE

1999 senesi geldiğinde Premo ve Guru 10 senelik kariyerlerinde çoktan efsaneleşmişlerdi ve o sene geçmişte yaptıkları parçalarından derlenen çift diskli albümleri Full Clip: A Decade of Gang Starr’ı çıkardılar. 3 tane de bomba gibi yeni parça vardı (“Full Clip”, “Discipline” ve “All 4 tha Ca$h”). “Full Clip”, Gang Starr’ın ‘anthem’ hâline gelmiş parçalarından birine dönüştü. Belirginleşmiş Premo sound’ı bu parçada da kendisini iyice belli etmiştir. Guru’nun performansı da harikadır. Dinlemesi zevklidir, eminim üzerine rap yapması daha da zevklidir.

 

 

9. Gang Starr – Sabotage
Albüm: The Ownerz
Yıl: 2003
DİNLE

2000 sonrası Gang Starr’ın en iyi prodüksiyonu olduğunu düşünüyorum. Muhteşem scratch’ler, sample’lar, kaliteli bassline ve Guru… Guru ile müthiş bir kimyası vardı Premo’nun. Bu parçada onu fazlasıyla hissedebilirsiniz. Tek kelimeyle olağanüstü!

 

 

8. Jay-Z – A Million and One Questions/Rhyme No More
Albüm: In My Lifetime, Vol. 1
Yıl: 1997
DİNLE

Jay-Z’nin ikinci albümünün açılış parçasıydı, ne görkemli bir açılıştı ama! Parça 2 adet prodüksiyon içeriyor; ilk yarısında (“A Million and One Questions”) piyano sample’lı müthiş bir beat var. İkinci kısımda (“Rhyme No More”) ise bassline’ı taş gibi olan bir prodüksiyon bulunuyor. Her iki prodüksiyonda da boom-bap güm güm vuruyor. Her ikisi de harika, ben ikincisini daha çok seviyorum şahsen. Bu arada, ilk kısım ile ikinci kısım arasına konulan sample çok dahice bir düşünce. Yahu anlamıyorum nereden aklına geldi o sample be üstad, vallahi helal olsun, öyle DJ Premier olunuyor demek ki!

 

 

7. Gang Starr – You Know My Steez
Albüm: Moment of Truth
Yıl: 1998
DİNLE

Moment of Truth’un açılış parçasıydı “You Know My Steez”, kariyerlerindeki en büyük parçalardan biriydi. Yine ‘anthem’ olması kaçınılmaz olan bir prodüksiyon, sert drum’lar, nakaratta klasikleşmiş Premo scratch’leri ve sample’larının varlığı.

 

 

6. Royce Da 5’9″ – Boom
Albüm: Rock City (Version 2.o)
Yıl: 2002
DİNLE

Hayatımda duyduğum en epik prodüksiyonlardan biri bu. Klasik olabilmesi için ne gerekiyorsa var. Müthiş bassline’ı ve drum’ları bir yana nakarattaki scratch ve sample’ları duyunca insan mest oluyor. Royce’un performansı da baştan sona hakikaten muhteşem, özellikle ilk verse olağanüstü!

 

 

5. Mos Def – Mathematics
Albüm: Black On Both Sides
Yıl: 1999
DİNLE

Gerçek bir hip-hop klasiği! Mos Def’in klasik albümü Black On Both Sides’taki en iyi parçalardan biriydi “Mathematics”. Konsepti ve lirikleri itibariyle çok dahice ve güncelliğini hiç kaybetmiyor. Prodüksiyon ise hiç mi hiç sıkmıyor insanı, ne kadar güzel yapılmış. Sözlü sample’lar da çok hoş ve insanın aklına takılır cinsten.

 

 

4. Nas – Nas Is Like
Albüm: I Am…
Yıl: 1999
DİNLE

Muhteşem bir parça daha! Premier’in kuş cıvıltılarıyla başlayan prodüksiyonu (yine müthiş bir bassline, yine tipik Premo işi scratch’li-sample’lı nakarat) ve Nas’ın hayal gücünü yansıttığı lirikleri birleşince ortaya işte böyle bir klasik çıkıyor. Aslında Nas’ın bu albümü prodüksiyon açısından hayli zayıf bir albümdü ama Premier bu albümdeki parçalarda da harikalar yaratmıştı.

 

 

3. Royce Da 5’9″ – Hip Hop
Albüm: Death Is Certain
Yıl: 2004
DİNLE

Kimisine göre “Boom”un prodüksiyonu daha iyi, kimisine göre “Hip Hop”ınki. Sonuçta her 2’si de en muhteşem Premo prodüksiyonlarından ve üstadın 2000 sonrası prodüksiyonlarının zirvesi. Benim bu şarkının prodüksiyonunu “Boom”un üzerine koymamın sebebi prodüksiyonun daha uzun süre dinlenebilirliğe sahip olması, insan hiç sıkılmıyor dinlerken. Hip-hop’ı seven bir insanın bu şarkıyı sevmemesine imkan yok. Royce’un da şarkıda dediği gibi, “What’s realer than HIP HOP?”

 

 

2. Nas – N.Y. State of Mind
Albüm: Illmatic
Yıl: 1994
DİNLE

Tüm zamanların en iyi hip-hop parçalarından birisi! Nas’ın en iyi performanslarından biri, Premo’nun en iyi performanlarından biriyle buluşunca ortaya işte böyle inkar edilemeyecek kalitede dev bir parça çıkıyor. Piyano sample’ları, sert drum’larla inşa edilmiş muazzam bir beat’i var parçanın, Rakim sample’ı da olaya ayrı bir boyut getiriyor. Bu şarkı gerçekten çok New York! (Bu arada bu şarkının devamı olan “N.Y. State of Mind, Pt. II” da en az bunun kadar iyidir, onun prodüksiyonu da bu listeye rahat girerdi ama tek bir piyano sample’ı eklenerek orjinal prodüksiyonun üzerine inşa edildiği için onu dahil etmedim)

 

 

1. Gang Starr – Mass Appeal
Albüm: Hard to Earn
Yıl: 1994
DİNLE

Ve listemin zirvesinde Gang Starr’ın efsane şarkılarından “Mass Appeal” var. ‘Anthem’ dediğin böyle olur işte. Nakaratta scratch’lenmiş sözlü sample, en kalitelisinden boom-bap, basit ama net bassline; tüm bunlar parçayı 1. sınıf bir hip-hop parçasına çeviriyor. Bence Premo sound’ını en iyi gösteren parça budur ve benim gözümde de zirvede olmayı hakediyor. Premo bu beat’i çok çabuk bir şekilde yapmış ama işin ilginç yanı beat’i yaparken ciddi değilmiş bile, öylesine eğlenmek için yapmış ama görmüşler ki ortada niyetlenmedikleri hâlde bomba etkisine sahip bir beat var, hemen değerlendirmişler. Çok da iyi etmişler.

 

 

 

 

 

İlk 50’ye girmeyi kaçıran ilk 25 parçaya şöyle kısa kısa bir bakalım;

  Afu-Ra – Defeat
Albüm: Body of the Life Force
Yıl: 2000
DİNLE
Afu-Ra’nın kariyerindeki en iyi bilinen parça, Premo sound’ı sağolsun.

 

 Blaq Poet – Ain’t Nuttin’ Changed
Albüm: Tha Blaqprint
Yıl: 2009
DİNLE
Queens temsilcisi Blaq Poet’in Premier’le birçok parçada çalışmışlığı var, bence en iyisi tartışmasız buydu.

 
 Bun B – Let ‘Em Know
Albüm: Trill O.G.
Yıl: 2010
DİNLE
Hip-hop dünyasının en önemli isimlerinden Bun B (UGK) ile Premo’nun (aynı zamanda 2 hemşehri; Houston Texas) buluştuğu parça 2010 senesinin en baba hip-hop parçalarından biriydi. Taş gibi sertti.

 

 Capone-N-Noreaga – Invincible
Albüm: The Reunion
Yıl: 2000
DİNLE
İlk 50’ye girmeyi kıl payı kaçıran parçalardan biri “Invincible”dı. Eskimeyecek prodüksiyonlardan…

 

 Gang Starr – 1/2 & 1/2 (Half and Half) (featuring M.O.P.)
Albüm: Blade OST
Yıl: 1998
DİNLE
İki duoyu bir araya getiren parça Blade filminin soundtrack albümünde yer alıyordu. Bomba gibi bir parça!

 

 Gang Starr – Battle
Albüm: 8 Mile OST
Yıl: 2002
DİNLE
Bu kez Eminem’in 8 Mile filminin soundtrack albümünden bir parça. Albümün tartışmasız en iyi parçalarından biri. %100 hip-hop!

 

 Gang Starr – Blowin’ Up the Spot
Albüm: Hard to Earn
Yıl: 1994
DİNLE
Hard to Earn’deki en iyi prodüksiyonlardan biri de buydu. Kullanılan sample’ları sayesinde ‘funky’ bir his veriyordu.

 

 Gang Starr – Betrayal (featuring Scarface)
Albüm: Moment of Truth
Yıl: 1998
DİNLE
Gang Starr ile hip-hop’ın efsanevî isimlerinden Scarface’i buluşturan parça Moment of Truth albümünün de en iyilerinden biriydi. Duygusal bir prodüksiyon ve içten yazılmış lirikler…

 

 Gang Starr – Skills
Albüm: The Ownerz
Yıl: 2003
DİNLE
The Ownerz albümündeki en usta işi prodüksiyonlardan biri de buydu, listeye girmeyi kıl payı kaçırdı.

 

 Gang Starr – Soliloquy of Chaos
Albüm: Daily Operation
Yıl: 1992
DİNLE
Benim şahsen Daily Operation’da en sevdiğim prodüksiyon bu. “Take It Personal”a yeni Premo sound’ına öncülük ettiği için listede yer vermiştim.

 

 Gang Starr – Work
Albüm: Moment of Truth
Yıl: 1998
DİNLE
En epik Premo beatlerinden biri de budur herhalde. Ayrıca sample açısından da en iyilerdendir.

 

 Group Home – Supa Star
Albüm: Livin’ Proof
Yıl: 1995
DİNLE
En iyi Group Home parçalarından biri de budur, Premo’nun prodüksiyonu şarkıyı bir ‘anthem’a çevirmiştir.

 

 Guru – Hustlin’ Daze (featuring Donell Jones)
Albüm: Guru’s Jazzmatazz Streetsoul, Vol. 3
Yıl: 2000
DİNLE
Guru’nun solo kariyerinde çok az sayıda Premo prodüksiyonu var, onların arasında en iyisi bence “Hustlin’Daze”dir.

 

 Jaz-O & The Immobilarie – 718
Albüm: Kingz Kounty
Yıl: 2002
DİNLE
“Love Is Gone” da çok sağlam ama ben Premo’nun Jaz-O (diğer bilinen isimleriyle The Jaz veya Big Jaz) & The Immobilarie için yaptığı en iyi prodüksiyonun bu olduğunu düşünüyorum.

 

 Jeru the Damaja – Come Clean
Albüm: The Sun Rises In the East
Yıl: 1994
DİNLE
“Come Clean”, Premier’in kariyerindeki en ilginç prodüksiyonlardan biridir. Su damlama sesine benzer bir sample’la böyle ağır bir banger yaratılabileceğini kim bilebilirdi ki?

 

 KRS-One – “P” Is Still Free
Albüm: Return of the Boom Bap
Yıl: 1993
DİNLE
Ah be! Neredeyse listeye girmişti, bomba gibi bir prodüksiyonu var bu şarkının. Böyle bir şarkının ilk 50’ye girememiş olması Premo’nun ne durumda olduğunu gösterebilir sanırım, değil mi?

 

 KRS-One – Rappaz R. N. Dainja
Albüm: KRS-One
Yıl: 1995
DİNLE
İtiraf ediyorum, ilk 50’nin dışında kalan ilk parça buydu ve kendimi şu anda resmen suçlu hissediyorum. Neyse, siz bilin bu şarkı da ilk 50’nin içerisindeki her yere girebilir. Benimkisi tercih meselesi…

 

 Lord Finesse & DJ Mike Smooth – Baby, You Nasty (New Version)
Albüm: Funky Technician
Yıl: 1990
DİNLE
Premo’nun ilk Gang Starr dışı çalışmalarından biridir bu parça. O seneki en üst düzey prodüksiyonlarından birini Lord Finesse için yapmıştı.

 

 M.O.P. – Face Off
Albüm: Warriorz
Yıl: 2000
DİNLE
Bu kadar kaliteli 2 prodüksiyon başka kaç tane parçada birleşiyor ki? Billy Danze için ağır ve epik, Lil’ Fame için enerjik bir prodüksiyon, her 2’si de oldukça kaliteli.

 

 M.O.P. – Handle Ur Bizness (DJ Premier Remix)
Albüm: First Family 4 Life
Yıl: 1998
DİNLE
Yine karanlık bir prodüksiyon üzerinde müthiş bir öfke…

 

 Nas – Represent
Albüm: Illmatic
Yıl: 1994
DİNLE
Gördünüz mü? Nas’a yaptığı prodüksiyonlar arasında en geriye koyduğum bu müthiş parça oldu (N.Y. State of Mind’ın devam şarkısını saymazsak). Bir düşünün şimdi Nas ile Premo arasında olan durumu.

 

  Rakim, Kanye West, Nas, KRS-One – Classic (DJ Premier Remix)
Albüm: Classic (Better Than I’ve Ever Been) – Single
Yıl: 2007
DİNLE
Efsanelerin bir araya geldiği (Kanye West’i biraz dışarıda tutuyorum, Kanye hayranları alınmasın :D) parçada herkes adeta birbiriyle yarışmış. Ama tek bir kazanan var, o da tabi ki biziz!

 

 Royce Da 5’9″ – Shake This
Albüm: Street Hop
Yıl: 2009
DİNLE
Yine müthiş bir beat! Royce’un da enerjisi her zamankinden daha büyük. Hapisten yeni çıktığında hip-hop’a o kadar açtı ki, öyle duygusal dönemler geçirdi ki, işte ortaya böyle bir performans koydu. Adeta küllerinden doğmuştu.

 

 The Notorious B.I.G. – Unbelievable
Albüm: Ready to Die
Yıl: 1994
DİNLE
Biggie’nin tüm kariyerindeki en baba parçalardan biridir, Premo’yla da ilk çalışmasıdır.

 

 Xzibit – What a Mess
Albüm: Man vs. Machine
Yıl: 2002
DİNLE
Xzibit’in albümü Man vs. Machine’de bonus parçaydı bu ama albümün normal versiyonundaki tüm şarkılardan da daha iyiydi (bence). Keşke gençler böyle parçaları daha çok dinlese de bir şeyler öğrense.

 

 

Diğer öne çıkan DJ Premier prodüksiyonları;

A.G. – Weed Scented (featuring Gang Starr, O.C.)
Afu-Ra – Equality (featuring Ky-Mani Marley)
Ali Vegas – Everyday Iz War
All City – The Actual
Big Daddy Kane – Any Type of Way
Big Daddy Kane – Show & Prove (featuring Scoob Lover, Sauce Money, Shyheim, Jay-Z, Ol’ Dirty Bastard)
Big L – The Big Picture (Intro)
Big Shug – Counter Punch (featuring Gang Starr)
Big Shug – Do Ya?
Big Shug – Play It
Big Shug – Streets Move (featuring Singapore Kane)
Biz Markie – …And I Rock (featuring Black Indian)
Blaq Poet – Watch Your Back
Brand Nubian – The Return
Buckshot Lefonque – Music Evolution (DJ Premier Remix)
Canibus – Golden Terra of Rap
Capone-N-Noreaga – Grand Royal
Cormega – Dirty Game
Crooklyn Dodgers – Return of the Crooklyn Dodgers
D.I.T.C. – Ebonics (Primo Mix)
D&D All-Stars – 1, 2 Pass It
Das EFX – Real Hip Hop
Devin the Dude – Doobie Ashtray
Dilated Peoples – Clockwork
Dream Warriors – I’ve Lost My Ignorance (featuring Gang Starr)
Dynasty – Epic Dynasty
Edo G. – Sayin’ Somethin’
Evidence – You
Fat Joe – Dat Gangsta Shit
Fat Joe – I’m Gone
Fat Joe – The Shit Is Real (DJ Premier Remix)
Freddie Foxxx – Lazy!
Freddie Foxxx – P.A.I.N.E.
Freddie Foxxx – Part of My Life
Game – Born In the Trap
Gang Starr – As I Read My S-A
Gang Starr – Deadly Habitz
Gang Starr – Discipline
Gang Starr – DJ Premier In Deep Concentration
Gang Starr – DWYCK (featuring Nice & Smooth)
Gang Starr – Ex Girl to Next Girl
Gang Starr – F.A.L.A. (featuring Big Shug)
Gang Starr – In This Life… (featuring Snoop Dogg, Uncle Reo)
Gang Starr – It’z a Set Up (featuring Hannibal Stax)
Gang Starr – Jazz Thing
Gang Starr – JFK 2 LAX
Gang Starr – Just to Get a Rep
Gang Starr – Next Time
Gang Starr – PLAYTAWIN
Gang Starr – Positivity
Gang Starr – Rite Where U Stand (featuring Jadakiss)
Gang Starr – Royalty (featuring K-Ci & JoJo)
Gang Starr – Suckas Need Bodyguards
Gang Starr – The Mall (featuring G-Dep, Shiggy Sha)
Gang Starr – The Militia, Pt. II (featuring WC, Rakim)
Gang Starr – The Ownerz
Gang Starr – The Rep Grows Bigga
Gang Starr – Tonz ‘O’ Gunz
Gang Starr – Who Got Gunz? (featuring Fat Joe, M.O.P.)
Gang Starr – Who’s Gonna Take the Weight?
Gang Starr – Words I Manifest (Remix)
Group Home – Suspended In Time
Guru – The Anthem
Heather B – Steady Rockin’
Heavy D & The Boyz – Yes Y’all
Ill Bill – World Premier
J-Hood – Never Be
J-Live – The Best Part
Jay-Z – Bring It On (featuring Big Jaz, Sauce Money)
Jay-Z – Friend or Foe
Jay-Z – Friend or Foe ’98
Jaz-O & The Immobilarie – Love Is Gone
Jeru the Damaja – D. Original
Jeru the Damaja – Jungle Music
Jeru the Damaja – Me or the Papes
Jeru the Damaja – Revenge of the Prophet, Part 5
Jeru the Damaja – You Can’t Stop the Prophet
Joell Ortiz – Project Boy
Joell Ortiz – Sing Like Bilal
Just-Ice – History
Just-Ice – Just Rhymin’ With Kane (featuring Big Daddy Kane)
Kool G Rap – First Nigga (Premier Remix)
KRS-One – KRS-One Attacks
KRS-One – Mortal Thought
KRS-One – Outta Here
Krumb Snatcha – Gettin’ Closer to God
La Coka Nostra – Mind Your Business
Lil’ Fame & Termanology – Play Dirty (featuring Styles P, Busta Rhymes)
Limp Bizkit – N 2Gether Now (featuring Method Man)
M.O.P. – Breakin’ the Rules
M.O.P. – Salute, Pt. II (featuring Gang Starr)
M.O.P. – Stick to Ya Gunz
Marxman – Drifting
MC Lyte – Wonder Years
Mobb Deep – Peer Pressure
Neneh Cherry – Soul Sassy (featuring Gang Starr)
Nick Javas – One of Them Days
Non Phixion – Rock Stars
NYGz – Giantz ta Thiz
NYGz – Ya Dayz R #’d
O.C. – War Games (featuring Organized Konfusion)
Ol’ Dirty Bastard – Pop Shots
Pitch Black – Revenge
Prop Dylan – Shock & Amaze
Rakim – It’s Been a Long Time
Rakim – New York (Ya Out There)
Rakim – Waiting For the World to End
Ras Kass – Golden Child
Rhymefest – Real Nigga Quotes
Royce Da 5’9″ – Hood Love (featuring Bun B, Joell Ortiz)
Royce Da 5’9″ – My Friend
Royce Da 5’9″ – Something 2 Ride 2 (featuring Phonte)
Royce Da 5’9″ – Writer’s Block (DJ Premier Remix) (featuring Eminem)
Sauce Money – Against the Grain
Screwball – F.A.Y.B.A.N.
Showbiz & A.G. – Next Level (DJ Premier Remix)
Skyzoo & Torae – Click
Slick Rick – Need Some Bad
Smooth B – Game Over
Snoop Dogg – Batman & Robin (featuring The Lady of Rage, RBX)
Snoop Dogg – The One and Only
Sway & King Tech – Enough Beef (featuring Royce Da 5’9″, Common, Chino XL)
Teflon – F.U.
Termanology – How We Rock (featuring Bun B)
Termanology – Watch How It Go Down
The Black Eyed Peas – BEP Empire
The Lady of Rage – Some Shit
The Lady of Rage – Unfucwitable
The Notorious B.I.G. – Rap Phenomenon (featuring Method Man & Redman)
Tony Touch – The Piece Maker (featuring Gang Starr)
Truck Turner – Bring It to the Cypher (featuring KRS-One)
Verbal Threat – Reality Check
Wais P – You See It
Young Maylay – Temptation

 

 

***

yorum
  1. Fornicras dedi ki:

    Önceki yazıların altına yazmıştım, parçaların linkinide eklersen çok iyi olur diye sonunda yapmışsın. 😀 Çok güzel olmuş, teşekkürler.

  2. Burak dedi ki:

    Hiphop kültürünün yaygınlaşması için süper bir çalışma. Emeğine sağlık.

Yorum bırakın